Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ελλάδα (1954-1965), Χρόνια Αθωότητας


. .

 Φωτογράφος: Robert McCabe
H πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν τον Ιούνιο του 1954. (...) Ο εμφύλιος πόλεμος είχε τελειώσει. Οι επισκέπτες ήταν λίγοι, και αυτοί γίνονταν δεκτοί με μια καλοσύνη και μια θερμή φιλοξενία που άφησαν βαθιές και αξέχαστες εντυπώσεις.
Η φιλοξενία αυτή είχε ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς ο κόσμος ήταν πολύ φτωχός. Η ανεργία άγγιζε το 30%,και οι τυχεροί που κατάφερναν να βρουν δουλειά πληρώνονταν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. (...) Το τοπίο ήταν ακόμη παρθένο. Τα χωριά σε όλη τη χώρα ήταν όμορφα, όχι μονάχα από αρχιτεκτονική άποψη, αλλά επίσης και για τις μοναδικές και ξεχωριστές παραδόσεις τους.(...) Εκείνη η εποχή και εκείνος ο τρόπος ζωής χάθηκαν, τα σάρωσαν τα απανωτά κύματα του τουρισμού και της ανάπτυξης, των εξοχικών σπιτιών, των ταχύπλοων, των πτήσεων τσάρτερ και των τουριστικών πακέτων, οι βίλες που χτίστηκαν στα νησιά και τα πλαστικά σκάφη που αντικατέστησαν τα ξύλινα και χειροποίητα. Η μοναξιά που έβρισκε κανείς σε όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους έχει εξαφανιστεί.Πολλοί κατακλύζονται από φουρνιές ολόκληρες τουριστών με τα λεωφορεία τους. (...) Έχετε υπόψη σας ότι οι εικόνες που θα δείτε αποτυπώθηκαν από το φωτογραφικό φακό σε χρόνο μικρότερο των δύο δευτερολέπτων συνολικά,αιχμαλωτίζοντας η καθεμιά ελάχιστα αποσπάσματα γεγονότων και εικόνων σε κλάσματα του δευτερολέπτου.Πρόκειται δηλαδή για μια πολύ λεπτή φέτα ζωής εκείνης της περιόδου. Και σήμερα μπορεί να βρει κανείς μαγεία και γαλήνη στην Ελλάδα, ακόμη και παραδοσιακή φιλοξενία, αλλά όχι εύκολα. Όσοι είναι πρόθυμοι να τις αναζητήσουν θα ανταμειφθούν. Robert McCabe

" ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ .ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ .Χρονολογια : 1955 Τοποθεσια : ΠΥΛΟΣ . Μια καθημερινή εικόνα.
Φωτογράφος: Robert McCabe
 No automatic alt text available.




"Για μένα, οι πιο επιτυχημένες φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν μια μορφή ποίησης και πηγαίνουν πολύ πέρα από την απεικόνιση ενός ατόμου, ενός αντικειμένου ή ενός χώρου ή ακόμα και μιας ικανοποιητικής οπτικής σύνθεσης.Όπως ένα σύντομο ποίημα μπορεί να δημιουργήσει μια ζωντανή συναισθηματική εμπειρία, το ίδιο μπορεί και μια εικόνα. Τέτοιες φωτογραφίες μπορούν να προκαλέσουν στις ψυχές μας πολύ περισσότερα από το άμεσο οπτικό περιεχόμενο της φωτογραφίας. 
" -Robert McCabe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...