Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου

Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού: το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος, χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής. Ένα μέρος του ορύγματος είναι σήμερα επισκέψιμο.

Ο Ευπαλίνος (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν Μεγαρίτης αρχιτέκτονας. Έγινε διάσημος με το σπουδαίο έργο του, το Ευπαλίνειον όρυγμα στη Σάμο, μια σήραγγα μήκους περίπου 1 χλμ. και διατομής περίπου 1,75 x 1,75 μ. που κατασκευάσθηκε γύρω στα 550 με 530 π.Χ. Κατά μήκος της σήραγγας ο Ευπαλίνος κατασκεύασε έναν αγωγό, ο οποίος μετέφερε το νερό στην πόλη. Ο αγωγός που αποκαλύφθηκε θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, εαν αναλογιστεί κανείς πως η κατασκευή του άρχισε συγχρόνως και από τα δύο άκρα του και οι σήραγγες που διανοίγονταν με αυτόν τον τρόπο, συναντήθηκαν στη μέση και αποτέλεσαν ενιαίο όρυγμα. Η πραγματοποίηση του έργου προϋπέθετε την ορθή επίλυση του σχετικού γεωμετρικού προβλήματος και ακριβέστατη χάραξη πάνω στο έδαφος. Το έργο αυτό το ανέθεσε στον Ευπαλίνο ο τύραννος Πολυκράτης γιατί τον θεωρούσε έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του.  wikipedia

 Τη σκηνοθεσία και το 3D animation έκανε ο Γιώργος Πολύζος ενώ τη σύνθεση σκηνών, το μοντάζ και τη μίξη ήχου επιμελήθηκε ο Νικήτας Μήκας. Η αφήγηση γίνεται από τον ηθοποιό Λαέρτη Μαλκότση και τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο.
Η ταινία αναφέρεται στο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Ευπαλίνο το δεύτερο μισό του 6ου π.Χ. αιώνα στην αρχαία πόλη της Σάμου, το σημερινό Πυθαγόρειο. Πρόκειται για μοναδικό τεχνικό σύστημα μεταφοράς νερού με φυσική ροή από πηγή που βρίσκεται έξω από την πόλη.

Το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου Εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος "Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Πολυμέσα" ακαδημαϊκού έτους 2015-2016.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...