Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ο τρομοκράτης του γκράφιτι με κωδικό όνομα Μπάνκσι

Ο αντάρτης με το σπρέι που μετατράπηκε σε ζωντανό θρύλο της τέχνης του δρόμου! Ο τρομοκράτης του γκράφιτι με κωδικό όνομα Μπάνκσι
Τον έχουν αποκαλέσει «επαναστάτη του street art», «αντάρτη της τέχνης», «προβοκάτορα της κουλτούρας του δρόμου» και πολλά πολλά ακόμα, καθώς το άκουσμα και μόνο του ονόματός του εγείρει πολεμικές διαμάχες και πύρινους διαξιφισμούς. Αυτός βέβαια προτιμά το απλούστερο «ποιοτικός βάνδαλος»!
Ο μυστηριώδης βρετανός που υπογράφει τις δημιουργίες του πάνω σε πέτρινους τοίχους και καλοσοβατισμένα εξωτερικά, καθώς γι’ αυτόν όλη η πόλη είναι ένας καμβάς, είναι αναμφίβολα ο πιο γνωστός, πολυπαινεμένος και αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης του δρόμου που έχει δει ποτέ η παγκόσμια σκηνή.
Το γεγονός ότι η πραγματική του ταυτότητα παραμένει άγνωστη παρά τα 20 χρονάκια της δράσης του σε δρόμους και τοίχους της οικουμένης μόνο μυστήριο προσθέτει στα χρονικά του, δίνοντας το κατιτίς παραπάνω στο έργο του.
Δουλειές του Μπάνκσι έχουν εμφανιστεί στην Αγγλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Τζαμάικα και την Παλαιστίνη. Όπου κι αν ταξιδεύει (πάντα ινκόγκνιτο) ο περιβόητος γκραφιτάς, αφήνει το στίγμα του, τα εικονογραφικά σατιρικά και συχνά καυστικότατα μηνύματά του που διατρέχουν χαλαρά τα σύνορα τέχνης, φιλοσοφίας, πολιτικού στοχασμού, κοινωνιολογίας, χιούμορ και ναρκισσισμού φυσικά.
Ο Μπάνκσι είναι ο πατέρας μιας νέας μορφής λαϊκής τέχνης που ξεπήδησε από τους δρόμους, καθώς χρησιμοποίησε την εικαστική γλώσσα που δημιούργησαν παλιότερα οι συνάδελφοί του για να μεταδώσει πανίσχυρα μηνύματα μέσω του εύκολα προσβάσιμου γκράφιτι. Όλοι οι περαστικοί μπορούν να απολαύσουν τις άλλοτε αναιδείς και βλάσφημες άλλοτε ευαίσθητες και πολιτικοποιημένες δημιουργίες του, την ίδια ώρα που τα δημοτικά συμβούλια των πόλεων διχάζονται για το αν πρέπει να καθαρίσουν το παράνομο ψέκασμα του Μπάνκσι ή αντιθέτως να το προστατεύσουν και να το αναδείξουν!
Ακόμα όμως και τα έργα της εφήμερης τέχνης του που έχουν καταστραφεί έχουν προλάβει να μεταδώσουν τα πολιτικά και κοινωνικά κηρύγματά τους…
Κωδικό όνομα: Μπάνκσι  ...Συνέχεια   newsbeast.gr

Banksy – Guerilla art wrapped in mystery and controversy [35 pics]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...