Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Λουτράκι 1900. Ξενοδοχείο "Αι Πηγαί"


Στις αρχές του 20ου αιώνα δύο ξενοδοχεία ξεχώριζαν στο Λουτράκι. Το "Παλμύρα" και το "Μέγα Ξενοδοχείον Αι Πηγαί". Το δεύτερο σταδιακά άρχισε να προπορεύεται.
Το νεοκλασικό κτίριο (οικία Βλαχόπουλου) ήταν κτισμένο πάνω στο κύμα, σε επικλινές οικόπεδο. Το είχε νοικιάσει ο Κώστας Κουρβέλης, διευθυντής του ξενοδοχείου των "Αθηνών" (επί των οδών Σταδίου & Κοραή), παράρτημα του οποίου αποτελούσε το "Αι Πηγαί".

Μαζί με τον συνεταίρο του, Βασ. Τριανταφυλλόπουλο, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών μεταξύ των οποίων και αρκετοί επώνυμοι. Διέθετε πλούσια κουζίνα και είχε τη φήμη του "ζωντανού" ξενοδοχείου, όπου μπορούσε να διασκεδάσει κανείς. Αντίθετα, το "Παλμύρα" θεωρείτο πιο ήσυχο ξενοδοχείο, με τη πελατεία του να αφορά ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Λέγεται, μάλιστα, ότι μερικοί από τους πελάτες του "Παλμύρα" προτιμούσαν να επισκέπτονται το "Αι Πηγαί" για φαγητό και ψυχαγωγία.
Αρκετές ανακαινίσεις και επεκτάσεις είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της ακμής του. Το 1902 διέθετε 40 δωμάτια. Το 1905 απέκτησε νέα αίθουσα εστιατορίου για 150 άτομα, ενώ είχαν προστεθεί επιπλέον δωμάτια.


Η πρόσοψη του ξενοδοχείου "Αι Πηγαί" με τους χαρακτηριστικούς κίονες της εισόδου, κατά τη δεκαετία του 1920. Από τη πλευρά της ακτής το κτίριο διέθετε δύο πλευρικούς εξώστες, ενώ λόγω της κλίσης του οικοπέδου αναπτύσσονταν περισσότεροι όροφοι σε σχέση με τη πλευρά του δρόμου.
Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνεται, δίπλα, το ξενοδοχείο "Παλλάς" που κατασκευάστηκε το 1923
πηγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...