Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Εικόνες καταστροφής από τήν πόλη Μααλούλα της Συρίας.

Δείτε τις φωτογραφίες των ερειπίων της Μααλούλα όπου ακόμα ομιλείται η Αραμαϊκή, η γλώσσα του Ιησού

Η Μααλούλα, η αρχαία Χριστιανική πόλη της Συρίας όπου ακόμα ομιλείται η Αραμαϊκή, επέστρεψε υπό την κυριαρχία των δυνάμεων του καθεστώτος Ασάντ, μετά από μήνες όπου οι αντιφρονούντες την είχαν καταλάβει, και καταστρέψει τις κατοικίες και τα μοναστήρια της.

Η πόλη, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού, κατοικείται από μια κοινότητα περίπου 5.000 κατοίκων, που οι ρίζες τους χάνονται χιλιάδες χρόνια πίσω στον χρόνο και μαζί με μερικές δεκάδες γυναίκες και άνδρες που ζουν στα γύρω χωριά, είναι οι μόνοι άνθρωποι στον κόσμο όπου ομιλείται ακόμα η «γλώσσα του Ιησού».

Επί επτά ολόκληρους μήνες, η περιοχή έζησε μια από τις πιο άγριες συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και των «επαναστατών», στους οποίους έχουν διεισδύσει και φονταμενταλιστές από άλλες χώρες καθώς και παρακλάδια της Αλ Κάιντα, που την είχαν καταλάβει και είχαν κρατήσει ομήρους ακόμα και τις Χριστιανές καλόγριες των μοναστηριών της πόλης.

Από την πόλη έχουν απομείνει τα χαλάσματα, που δείχνουν την αγριότητα των μαχών που διεξήχθησαν εκεί, αφού το σημείο όπου βρίσκεται θεωρείται σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου που μαίνεται στη χώρα.

Στα μέσα του Απριλίου η Μααλούλα απελευθερώθηκε για να μπορέσουν οι κάτοικοί της, (Χριστιανοί όπως και το 5% των κατοίκων της Συρίας) που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, να επιστρέψουν και να γιορτάσουν εκεί το Πάσχα.

Οι κάτοικοι επιστρέφοντας, αντίκρισαν μόνο τα ερείπια της πόλης που άφησαν πίσω τους...

Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση επέτρεψε στους δημοσιογράφους των Δυτικών Μέσων να επισκεφτούν την πόλη, που υπάρχει από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού και να καταγράψουν την καταστροφή που επέφεραν οι 7 μήνες κατοχής.

Αυτό που καταγράφηκε είναι μια απέραντη ησυχία, που καταδεικνύει την ερήμωση της πόλης και τα φιλοκυβερνητικά σλόγκαν στους τοίχους των σπιτιών καθώς και οι φωτογραφίες του Ασάντ, ενώ οι ένοπλοι στρατιώτες που περιπολούν δείχνουν πως ακόμα η ειρήνη στην περιοχή αργεί να εγκατασταθεί...

Για την ώρα, όπως αναφέρουν οι ξένοι δημοσιογράφοι, δεν φαίνεται στον ορίζοντα το παραμικρό σημάδι κάποιας ανοικοδόμησης της Μααλούλα, που κατά συντριπτική πλειοψηφία κατοικείται από Ελληνορθόδοξους πιστούς, με τα σημάδια να είναι εμφανή στα πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο μοναστήρια της Αγίας Θέκλας και των Αγίων Σέργιου και Βάκχου, που χτίστηκαν κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Δείτε τις φωτογραφίες της καταστροφής στην πόλη, αλλά και στα μοναστήρια και στις εικόνες και στα ψηφιδωτά που βρίσκονταν σε αυτά...

Η πόλη της Μααλούλα






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...